De lessen van Achterban Werkt!

Een markeerpunt, dat was het voor mij afgelopen dinsdag. Na een aantal maanden als projectmedewerker gewerkt te hebben, is het nu tijd voor een nieuwe fase van het project en daarmee ook een nieuwe rol voor mij.

Als ZZP’er draag ik graag bij aan verschillende innovatieve projecten met maatschappelijke impact. Enthousiast heb ik dan ook gereageerd toen ik eind vorig jaar door De Participatieformule werd gevraagd om (in eerste instantie) als trainer mee te doen met een nieuw initiatief: Achterban Werkt! 

Hetgeen wat mij daarin het meest aansprak (en aanspreekt) is het feit dat het een voor en door initiatief is. De deelnemers creëren zelf hun projecten op basis van hun talent, hun ervaring en de vragen die zij krijgen vanuit de doelgroep. Zij worden daarin gefaciliteerd, maar zullen het zelf moeten doen. Zelforganisatie is iets waar ik heilig in geloof. Maar ik besef me ook dat daar wat voor nodig is…. 

De eerste dag van de training zal ik nooit vergeten. Altijd dat spannende moment vlak voor de groep naar binnenkomt. Een aantal mensen kende ik al vanuit de intakegesprekken, maar de meeste gezichten waren nieuw. En bij een kennismaking hoort voor mij dat je weet wie ik ben en wat ik graag toe zou willen voegen aan het project vanuit mijn talent en ervaring. Voor mij was het dan ook vanzelfsprekend om te vertellen over mijn laatste reis: een wandeling van Zuid Frankrijk naar Santiago de Compostella en vervolgens Finisterre. 

Een wandeling waarbij ik vooraf afscheid had genomen van mijn baan en huis en die, zoals zoveel zaken in het leven, begon met de eerste stap. En na bijna 900km (en 7 weken wandelen) een bijzondere reis voor mij op vele vlakken: de natuur, de mensen die ik heb ontmoet, de (fysieke) ongemakken die ik heb ervaren en vooral ook het vele plezier wat ik heb gehad. En deze ervaring neem ik graag mee in mijn rol binnen Achterban Werkt!, een startende ‘onderneming’ waarin ik samen met de deelnemers de eerste stap ging zetten…  

Toen ik vorige week mijn rolverandering “markeerde” met de groep heb ik gekozen om te delen wat ik van hun heb geleerd in de afgelopen maanden. Wat in eerste instantie nog lachend begon met Haags versus Hagenees ging al snel over naar het verschil tussen dak- en thuisloos zijn. Bijzonder vind ik het vertrouwen wat ik heb gekregen van de deelnemers en hun bereidheid om zaken te delen, te ondernemen, uit de comfortzone te stappen en samenwerkingen aan te gaan. Het is duidelijk hoe groot het verlangen is om het project te laten slagen en ook dat dit niet vanzelf gaat. Ik heb een hoop geleerd en dit deel ik ook graag in deze blog. 

Mijn lessen door het werken binnen Achterban Werkt! zijn de volgende: 

1. De kracht van de eigen(aardig)heid 

“Let me know the rules so I can break them”

Een aantal keer tijdens de werksessies en training werd er door de deelnemers zelf gezegd “ja maar dat is deze doelgroep”. Meestal niet vanuit een positieve insteek. Tegelijkertijd is op vele momenten juist gebleken dat de deelnemers zo ontzettend veel voor elkaar krijgen vanuit hun eigen(aardig)heid. Tijdens inspiratiesessies, werkbezoeken en de verschillende werksessies die we samen hebben gehad. De verschillende succesmomenten die wij binnen het project hebben gehad waren er door de eigenheid van de club en hun lef om tegen de bestaande conventies in te gaan.

2. Iedere weg begint met de eerste stap…. 

“Dream, Dare, Do!”

Getroffen was ik door de vele ideeën en creatieve concepten die de deelnemers naar voren brengen als het gaat om de invulling van Achterban Werkt! Tegelijkertijd is ook duidelijk geworden dat grote dromen soms best lastig om te zetten zijn naar de eerste (kleine) stap. Kun en mag je wel beginnen als je niet zeker weet dat het gaat slagen? Al een paar keer (inspiratiesessies, werkbezoeken, locatiebezoeken) hebben we ontdekt dat inspiratie, ideeën, contacten en successen ontstaan door “gewoon” de eerste stap te zetten. Ik gun de groep ontzettend veel DURF om dat vaak te doen de komende tijd.

3. Spelen is een belangrijk onderdeel van ondernemen 

“Er zijn te weinig boomhutten”

De valkuil als je aan iets nieuws begint waarvan je graag wilt dat het slaagt, is dat iedereen alleen maar hard aan het werk is en het graag goed wil doen. Zelf herken ik dat ook. Gelukkig hebben we in de groep een aantal mensen (zoals Nino en Jeroen) waarvan ook ik heb leren “spelen”. Oftewel af en toe even gek doen, een (flauwe) grap maken, ‘gekke’ woordspelingen en ideeën roepen. Met Jan heb ik heerlijk geluisterd naar mooie muziek die ons inspireert. Zo fijn om even met iets compleet anders bezig te zijn, waardoor er weer nieuwe energie en inspiratie ontstaat om mee verder te gaan binnen het project.

4. Alleen gaat sneller, samen is leuker (Loesje) 

“Have a nice day”

Een dergelijk project vraagt veel van haar deelnemers; durf uit je comfortzone te stappen en stappen te zetten die je misschien anders niet zal nemen. Binnen Achterban Werkt! hoef je dat niet alleen te doen, we zijn met een diverse groep van mensen die elkaar mooi aanvullen als het gaat om talenten. Samenwerken gaat niet altijd vanzelf met zo’n diverse groep. En soms wil je misschien juist liever in een kleine groep werken in plaats van in de grote groep. Leuk is de ontwikkeling waarbij iedere deelnemer voor zichzelf de meest ideale werksituatie creëert binnen het project. Dat levert veel plezier op en wat mij betreft ook de mooiste resultaten.

5. Whatever you decide to do, make sure it makes you happy 

“Thank you oh so much you’re great”

Toen ik eind vorig jaar begon aan dit project was ik heel benieuwd naar de mensen, hun ideeën, Den Haag, de samenwerking en de ontwikkeling. Ik ben een ongeduldig mens en zie graag resultaat. Nooit had ik kunnen voorspellen dat we in deze korte tijd al een kantoorruimte zouden hebben, gestart zouden zijn met 2 concrete projecten, een website en logo ontworpen zouden hebben, een netwerk aan het uitbouwen zijn en dat er inmiddels al verschillende mensen zijn die willen aansluiten. Geweldig gewoon! Daarnaast is het contact met deze dappere, lieve, positieve en daadkrachtige mensen hetgeen wat me het meest heeft geraakt en blij maakt als ik in Den Haag ben. Kortom, ik vind het geweldig dat ik met jullie samenwerk en hoop nog vele mooie stappen te zetten met jullie op de route van Achterban Werkt!

8 MAART 2016

Created with Mobirise ‌

Free Web Designing Software